Hoe is de cultuurhistorische hoofdstructuur van Groningen ontstaan, hoe is het erfgoed in de zeven verschillende regio's te typeren? En op wat voor manier zijn landschappelijke verschillen op lokale schaal nog te herkennen in het erfgoed?

Het erfgoed van Groningen is sterk verweven met de cultuurhistorie en het landschap. Elk landschap heeft zijn eigen kenmerkende opbouw en bebouwingstypen die samenhangen met de ontstaanswijze, de ondergrond en met regionale verschillen in historische (stedenbouwkundige), sociale en economische ontwikkeling.

De wisselwerking tussen het landschap en het erfgoed van Groningen is op de schaal van Groningen en per regio beschreven.

De meest kenmerkende iconen

Op de kaart staat een overzicht van de 15 meest kenmerkende 'iconen' in het erfgoed van Groningen. Het is een selectie die illustratief en onderscheidend is voor de 7 regio's. Het gaat om historische en meer recente bebouwing. De iconen staan in de tabel hieronder en zijn per regio uitgewerkt met een illustratie en korte toelichting.

Deelgebied Selectie ‘iconen erfgoed’
Zuidelijk Westerkwartier Landgoed Nienoord te Leek
Kerk van Doezum
Wierdenland & Waddenkust Molen Goliath in combinatie met moderne, hoge windturbine

Hogelandster boerderij; (Wadwerderweg 62 Usquert)

Het sluizencomplex bij Lauwersoog

Gorecht Martinitoren
Gorechtse keuterij (Lutsborgsweg 68 Haren)
Het voormalige Groninger Museum aan de Praediniussingel (maakt nu deel uit van Academie Minerva)
Centrale Woldgebied en Duurswold Fraeylemaborg, Slochteren met park
Damsterdiep met zicht op hangende keukens Appingedam
Oldambt Arbeiderswoning; (Hoofdweg 71 Midwolda)
Voormalige strokartonfabriek De Toekomst
Veenkoloniën Veenkoloniaal bebouwingsbeeld met sluis (Nijverheidskade bij 13 Wildervank)
Vm. Strokartonfabriek Free & Co (nu deels educatief in gebruik bij Siep & Co, H. Westerstraat 22 Oude Pekela)
Westerwolde Vesting Bourtange
Klooster van Ter Apel

Meer over erfgoed van Groningen

De kwaliteitsgids wil de wisselwerking tussen erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap naar voren brengen door kennis bij elkaar te brengen. Ter illustratie: Een eeuwen oude kerk op een wierde staat niet op zichzelf, maar vormt een onderdeel van een reeks. De kerken werden vaak gebouwd op de wierden en de wierden werden aangelegd op de kwelderruggen. De kerken op de wierden vormen met elkaar een patroon dat samenvalt met de kwelderruggen.

Het resultaat van de relatief kleinschalige ontginning en geleidelijke ontwikkeling van het landschap door de eeuwen heen heeft een divers palet aan erfgoed, bebouwingsstructuren, landschapselementen en -patronen opgeleverd. Tezamen vormt dit de huidige cultuurhistorische ruggengraat van Groningen.

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.