Onix Architecten

Hornhuizen
Hornhuizen
  • Wat houdt het project in?

    Nieuwe aardappelschuur in Hornhuizen Foto's: Peter de Kan

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

De hoofdconstructie van de nieuwe aardappelschuur bestaat uit houten spanten. Er is een spel gespeeld met de richting van de schuur. Er zijn twee richtingen in de schuur verwerkt verwijzend naar bijgebouwen in de omgeving die soms in dezelfde en dan weer in een andere richting dan het hoofdgebouw staan. De nok loopt evenwijdig met die van het hoofdgebouw. De kopgevel verbindt met zijn twee luifels het oude, naar binnen gekeerde erf met het nieuwe, naar buiten gekeerde erf, maar ook het erf en de omgeving.

Aan de oostkant is er buiten onder de luifel ruimte om lege kisten op te slaan. Het hoge, dichte en donkere deel van de schuur is voor aardappelopslag. Het lagere, open en lichte deel is in gebruik voor het verwerken van de aardappels en voor educatiedoeleinden. In het volume zijn donker en licht zichtbaar gemaakt met aan de kant van de oude boerderij een lager volume en aan de kant van het veld juist een hoger bouwdeel. Grenzend aan het oude erf, de plek voor educatie, is een kleinere luifel gemaakt als uitnodigend gebaar.

De nieuwe aardappelschuur bestaat hoofdzakelijk uit antraciet stalen dakplaten die ook voor de gevel zijn gebruikt. Het wat opener deel van de schuur heeft aan de onderkant naturel houten accenten, het meer gesloten deel heeft in de bovenhoek een antraciet houten accent. Op grote afstand lijkt het alsof de schuur van hout is gemaakt. Tegen de nok is plek voor zonnepanelen.

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.