Sla menu over Meer over toegankelijkheid

Boerderij Hoenderkerken in Noordlaren

Nieuwe stal naast monumentale boerderijen en molen

hoenderken-teenstraprijs

Tonnis Bouman

Architect

Noordlaren
Noordlaren
  • Wat houdt het project in?

    Nieuwe stal bij boerderij Hoenderkerken in Noordlaren

  • Waarom?

    Op een erf met meerdere rijksmonumenten, zoals een molen, twee boerderijen en tal van stallen, was meer stalruimte nodig

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Uitbreiding boerderij Hoenderken in Noordlaren

Meerdere rijksmonumenten op één erf: twee boerderijen, een graanmolen en een aantal schuren. Achter de boerderijen is een nieuwe stal gebouwd die helemaal thuis is in het gezelschap van de bestaande monumenten en het landschap. De nieuwe stal mocht maximaal 10 meter worden omdat de molen nog vol in bedrijf is, en dus afhankelijk is van voldoende wind. Daarom is gekozen voor meerdere kappen in plaats van één grote kap.

De meest voorkomende wind is die uit het zuid-westen waarmee rekening is gehouden bij de nokrichting. De kap is enigszins gedraaid zodat de wind optimaal door de kap naar de molen wordt geleid. De draaiing van de kap geeft aan iedere zijde van de nieuwe stal een andere gevel en daarmee een verrassend beeld.

Bijkomend voordeel van de draaiing van het dak is een optimaal zicht vanuit het landschap op de achterkant van de stal. Ook is de molen tussen de kappen zichtbaar.

De schuur is uitgevoerd in vergrijzend hout dat in dit landschap natuurlijk overkomt.

Het erf bestond uit twee boerderijen, de molen, meerdere schuren, een bestaande koeienstal en links en rechts een hoeveelheid plekken voor kuilgras, waarvan sommige vormgegeven door damwanden. In het ontwerp is een nieuwe hiërarchie op het erf aangebracht waarbij de nieuwe schuur en erfbeplanting de basis vormen voor samenhang en een nieuw evenwicht.

Kernkwaliteiten Gorecht

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkwaliteiten van het Gorecht. Die kernkwaliteiten zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • De schaal en het karakter van de historisch gegroeide parkachtige esdorpenstructuur op de Hondsrug met een oorsprong in de Romeinse tijd, met afwisselend essen, bossen, graslanden en met naast sobere boerderijen en keuterijen ook statige bebouwing in de vorm van buitenplaatsen, villa’s, villawijken en later meer sub-urbane woonbebouwing