logo Slochteren

Ellen Huisman

beleidsmedewerker gemeente Slochteren

Slochteren
Slochteren
  • Wat houdt het project in?

    Ontwerp Erfgoedplein in het centrum van Slochteren. Het Erfgoedplein is onderdeel van het totaalplan van het centrumgebied Slochteren.

  • Waarom?

    Het plein geeft een nieuwe impuls aan Slochteren en wordt de blikvanger van het Slochter centrum waar inwoners elkaar ontmoeten.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

In het totaalplan van het centrumgebied Slochteren is een belangrijk onderdeel het Erfgoedplein, het voormalig Hubo-terrein. Dit plein geeft een nieuwe impuls aan Slochteren en wordt de blikvanger van het Slochter centrum waar inwoners elkaar ontmoeten.
Hieraan ging een traject vooraf waarbij diverse partijen zijn betrokken, zoals Vereniging Dorpsbelangen Slochteren, Ondernemersvereniging Slochteren, Stichting Fraeylemaborg en VVV Slochteren doorlopend hebben betrokken. Marktpartijen zijn benaderd om mee te denken over nieuwe functies in het centrumgebied en waarbij ruimte geboden wordt aan kleinschalige- en tijdelijke initiatieven en projecten. De vrijstaande schuur kan bijvoorbeeld tijdelijk gebruikt worden voor evenementen. Samen met initiatiefnemers wordt momenteel bekeken of deze plannen passen binnen het plan.
Straks kunnen inwoners en andere bezoekers van de gemeente heerlijk op het plein genieten na een wandel- of fietstocht. Dan kunnen bezoekers op het terras met een kop koffie en uitkijken over het plein waar kinderen spelen, mensen relaxen, elkaar ontmoeten en kunst een actieve plek heeft!


Meer over het erfgoedplein

Basis voor de plannen is een masterplan voor het centrumgebied. Als eerste is gestart met de herinrichting van een nieuw dorpsplein waar ruimte is voor nieuwe functies en activiteiten. In het ontwerp voor het erfgoedplein zitten de volgende elementen:
• De schuur op het plein blijft voorlopig staan. In de schuur is ruimte voor diverse (tijdelijke) initiatieven en evenementen. Er zijn ook ideeën om de schuur een dorpshuisfunctie te geven, een plek waar het dorp verschillende activiteiten kan uitoefenen
• Staatsbosbeheer is van plan zich te vestigen in het monumentale pand aan Hoofdweg 9. het monumentale pand sluit mooi aan bij de doelstelling van Staatsbosbeheer voor cultuurhistorisch erfgoed. De locatie is geschikt om meer zichtbaar te zijn in Duurswold, waarbij een verbinding met het natuurgebied ’t Roegwold makkelijk te maken is.
• Op het plein zijn 2 tijdelijke ‘follies’ geplaatst. Dit zijn kunstwerkjes die worden ontwikkeld door diverse architecten en kunstenaars. De ‘follies’ zijn een project van Stichting Fraeylemaborg en blijven vijf jaar staan. Eén van de follies op het plein is ‘Swoaistee’ van architectenbureau Huting en de Hoop.
• Groenstructuren op het plein zijn een belangrijk onderdeel van het ontwerp, zoals nieuwe bomen en bloembakken.
• Op het plein zijn diverse zitjes en banken geplaatst en er is ruimte om fietsen te parkeren.
• Aan de westkant is gekozen voor een verhardingsmateriaal dat een hoogwaardige uitstraling heeft, zonder hoge kosten. Aan de oostkant wordt het plein wel definitief en hoogwaardig ingericht.
• Het project is mede mogelijk gemaakt door Regiovisie Groningen-Assen
Het totale project Centrumontwikkeling Slochteren bestaat uit drie delen:
• Het Erfgoedplein (voormalig Hubo-terrein)
• Slochterhaven
• Terrein voormalige gemeentewerf

Erfgoedplein Slochteren

Bestandnaam Grootte
Erfgoedplein Slochteren 14.4 MB
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.