ZOFA Architecten

Luddeweer
Luddeweer
  • Wat houdt het project in?

    Nieuw woonhuis met een knipoog naar de zogenaamde krimpwoningen, typologisch voor Groningen. Duurzaamheid en bestendigheid tegen aardbevingen speelden mee in de keuze voor het materiaal – proelplaat - maar ook past het bij de opmaak van schuren in het algemeen. Het woonhuis valt zo binnen de typologische beeldtaal in de landschappelijke omgeving. Vervangen van een bouwvallige woning - keuterij- met bijgebouwen.

  • Waarom?

    Vervangen van een bouwvallige woning - keuterij- met bijgebouwen.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    In aanbouw

De oorspronkelijke oriëntatie op de oude Slochteweg naar Woltersum zijn bepalend voor de plaats van het huis. De oude verbindingsweg, met een kenmerkend kronkelend verloop, doet nu dienst als semi-verharde ontsluiting van de woning. De nieuwe woning is geplaatst naast de oorspronkelijke footprint en respecteert daarmee de historische plaatsing aan de Slochterweg en de oude loop van de Fivel. Ook zorgt het voor extra ruimte voor het wortelgestel van de bestaande monumentale, beeldbepalende bomen.

Eigentijdse krimp

Een groot vierkant venster op het noorden markeert het uitzicht vanuit het huis op het noorden. Een laag aangebouwd bijgebouw aan de voorkant van het huis versterkt het silhouet. Als een eigentijdse krimp zorgt het samen met een teruggelegde entree voor een duidelijke voorkant van het huis.

Materiaal

Het eigentijdse materiaal bestaat uit grijze horizontale proelplaat in de zij- en kopgevels met zwarte houten verticale latten. Het oranjegeel van de kozijnen steekt hierbij af. Duurzaamheid en bestendigheid tegen aardbevingen speelden mee in de keuze voor het materiaal, maar ook past het bij de opmaak van schuren in het algemeen. Het ervan voor een woonhuis valt zo binnen de typologische beeldtaal in de landschappelijke omgeving. Groot en stoer, zonder te veel opsmuk, gericht op praktisch gebruik.

Zofa
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.