Logo Stichting Libau

Libau

Moderne graanschuur - Nieuw Scheemda
Moderne graanschuur - Nieuw Scheemda
  • Wat houdt het project in?

    Ontwerp en bouw van een nieuwe graanschuur.

  • Waarom?

    Omdat de constructie van de oude graanschuur niet was berekend op de toename van het areaal graan was de oude graanschuur gaan verzakken. Daarnaast was ook de stroberging te krap geworden.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

  • Wat is er nodig?

    Geen afbreuk doen aan naastgelegen Oldambster boerderij uit 1872. Instandhouding van het cultuurhistorische karakteristieke erf en landschappelijke inpassing.

Voor de maatschap H.E. Mellema heeft Dorenbos Architekten een nieuwe graanschuur ontworpen. Omdat de constructie van de oude graanschuur niet was berekend op de toename van het areaal graan was de oude graanschuur gaan verzakken. Daarnaast was ook de stroberging te krap geworden. Om geen afbreuk te doen aan de naastgelegen fraaie Oldambster boerderij, welke dateert uit 1872, had de opdrachtgever de ambitie om meer te realiseren dan een standaard loods. Instandhouding van het cultuurhistorische karakteristieke erf en landschappelijke inpassing waren de uitgangspunten voor het ontwerp.

De nieuwe loods is bekleed met verticale delen van onbehandeld hout en heeft een lengte van 60 meter en een breedte van 25 meter. Om de forse lengte een meer menselijke schaal te geven zijn de langsgevels op een subtiele manier opgedeeld. Dit is gerealiseerd door om de 5 meter, de hart op hart maat van de achterliggende spanten, afwisselend smalle en brede houten delen toe te passen. De beide kopgevels zijn niet opgedeeld maar vormen juist één geheel. Hier zijn de brede en smalle verticale delen willekeurig toegepast. De toegangsdeuren in de langsgevel tenslotte zijn ook in hout uitgevoerd.
Om de entree te benadrukken zonder dat deze te veel aandacht vraagt zijn de houten delen hier horizontaal toegepast. Het dak van de schuur is opgebouwd uit een golfplaat met een matgrijze kleur. De kleurstelling van het dak vormt zo een mooie eenheid met het vergrijzende onbehandelde hout van de gevels.

Vanuit functioneel oogpunt bestaat de schuur uit drie delen. In het midden van de schuur zijn het ontvangstgedeelte, een droger en een silo voor nat graan ondergebracht. Achterin biedt de schuur ruimte voor de opslag van 300 ton stro. Aan de voorzijde van de schuur, waarvan de kopgevel prominent zichtbaar is vanaf de doorgaande weg, kan 2000 ton graan opgeslagen worden. In de gevel zit slechts één kleine opening: door het asymmetrisch geplaatste vierkantje kan een nieuwsgierige passant zien of de schuur gevuld is met graan. Landschapsbeheer Groningen heeft zieke bomen op het oorspronkelijke erf gekapt, de rand van de gracht beschoeid om afkalving te voorkomen en nieuwe streekeigen beplanting bij de schuur aangelegd.

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.