De Zwarte Hond

Groningen
Groningen
  • Wat houdt het project in?

    Woongebouw van vijf verdiepingen met zes short-stay-appartementen en een bakkerij op de begane grond. Het nieuwe gebouw vormt een beheerst en samenhangend geheel, uitgevoerd in materialen die horen bij een monumentale status, maar gedetailleerd naar deze tijd.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Ingeklemd tussen monumentale gebouwen aan de Kleine der A en de hoek Brugstraat in het centrum van Groningen staat een nieuw woongebouw. Het telt vijf verdiepingen en huisvest zes short-stay-appartementen van hotel Miss Blanche en een bakkerij op de begane grond.

De Brugstraat is één van de hoofdroutes naar de Groningse binnenstad. De huizen in de zijstraten zijn loodrecht op de straat gebouwd, met de daken aan de straatkant en bedrijfsruimtes onder de woningen. Dit geldt ook voor de panden aan de Kleine der A. Het nieuwe gebouw vormt een geheel met de naastliggende panden op de hoek van de Brugstraat.

Extra venster op de stad

Zowel vanuit de Brugstraat als de Kleine der A manifesteert het gebouw zich als één volume, zonder al te massief te ogen omdat de twee bovenste lagen iets terugspringen. Met de uitspringende houten vensters laat het ook contrasten zien: terughoudend in de gevel en uitbundiger in de bovenste lagen. Hier krijgen de bewoners letterlijk een extra venster op hun stad. Dit spel met de gevelcompositie is vergelijkbaar met de opvallende toevoegingen aan de monumentale gebouwen uit de omgeving zoals prachtig gemaakte dakkapellen, afdakjes boven hijsvoorzieningen en brede kroonlijsten.

De Zwarte Hond

Gerelateerde downloads

Bestandnaam Grootte
Nieuw woongebouw rond hofje 4.8 MB
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.