logo Slochteren

Klaas Kiewiet

beleidsmedewerker Groen

Project Kolham
Project Kolham
  • Wat houdt het project in?

    Dorpsrandpark aan de noordelijke rand van het dorp als plek voor speelnatuur, grenzend aan natuurgebied Midden-Groningen.

  • Waarom?

    De kinderen in Kolham wilden graag een eigen speelplek.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

De kinderen in Kolham wilden graag een eigen speelplek. Aan de noordelijke rand van het dorp werd een prima plek voor speelnatuur gevonden, grenzend aan natuurgebied Midden-Groningen. Een terrein van Staatsbosbeheer werd bij de plannen betrokken, waardoor het kon uitgroeien tot een park met een oppervlakte van circa 20 hectare. Samen met Vereniging Dorpsbelangen Kolham, kinderen van de basisschool en Staatsbosbeheer zijn de ideeën verder uitgewerkt en is het park in 2012 gerealiseerd.
Het park heeft een brede functie. Naast dat het bedoeld is als uitloopgebied voor het dorp, brengt het bewoners in contact met de natuur. Daarnaast heeft park ook een recreatieve functie en draagt de inrichting bij aan waterberging. Naast de eerder genoemde functies vormt dit terrein eveneens een (recreatieve) buffer voor het aangrenzende natuurgebied.
In aanvulling op het dorpsrandpark beheert een werkgroep uit het dorp (de Kolhamster mainschoar) sinds juni 2016 een aangrenzend bosperceel. De betekenins van mainschoar is ‘gemeenschappelijke (weide)grond’. Deze titel benadrukt de gemeenschappelijkheid van de mogelijk toekomstige functie van het bos en de participatie van de bewoners. In het projectplan (zie hieronder) wordt uiteengezet hoe de werkgroep het gebied wil invullen.

Gerelateerde downloads

Bestandnaam Grootte
Kolhamster Mainschoar 4.4 MB
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.