DAAD Architecten

Bocum
Bocum
  • Wat houdt het project in?

    Aardappelbewaarschuur Nieuw Bocum

  • Waarom?

    Op welke manier kun je een nieuwe functionele aardappelbewaarschuur bouwen waarbij je rekening houdt met bestemmingsplan, bouwbudget, bouwtechniek, installaties én de monumentale en landschappelijke kwaliteiten van de gebouwen en het erf?

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Op het monumentale erf ‘Nieuw Bocum’ in Kloosterburen is een innovatieve aardappelbewaarschuur gebouwd die perfect past op het erf en in het landschap.

Voorafgaand aan het definitieve ontwerp is een transformatieplan gemaakt voor het gehele erf en de gebouwen. Op welke manier kun je een nieuwe functionele aardappelbewaarschuur bouwen waarbij je rekening houdt met bestemmingsplan, bouwbudget, bouwtechniek, installaties én de monumentale en landschappelijke kwaliteiten van de gebouwen en het erf? Daarbij is rekening gehouden met toekomstige groeimogelijkheden van het bedrijf.

Vervolgens is een definitief ontwerp gemaakt voor de nieuwe aardappelbewaarschuur. In eerste instantie leek bouwen op het bestaande erf niet mogelijk. Maar door een schuur te maken met een bijzondere grondvorm die de beschikbare ruimte op het erf volgt, passen het gebouw en de cellen met de aardappelkisten bijzonder goed. Ook de toepassing van een slimme kapvorm was hierin belangrijk.

Door aan de erfzijde een groot overstek te maken ontstaat meer ruimte op het erf en is er voldoende draairuimte voor voertuigen. De nokrichting, nokhoogte en goothoogte van de nieuwe schuur sluiten aan op die van de bestaande monumentale boerderij. Aan de achterkant van de schuur loopt de goot parallel aan de sloot en de dijk. De schuur heeft een neutrale donkere grijstint, die een contrast vormt met de bestaande Groninger rode metselwerk gebouwen. Op het zuidelijk dakvlak zijn zonnepanelen geplaatst.

Meer info
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.