Sla menu over Meer over toegankelijkheid

Asingapark Ulrum

Herinrichting waardoor bezoekers de sfeer uit de tijd van de borg kunnen beleven

Alex Glazenborg

Stedenbouwkundige en projectleider

Ulrum
Ulrum
  • Wat houdt het project in?

    Het Asingapark is aangelegd op de oude contouren van het terrein van de borg Asinga in Ulrum. Om het verhaal van de borg Asinga weer goed te kunnen vertellen zijn in 2017 en 2018 de structuren van de voormalige borg en het park hersteld.

  • Waarom?

    Het huidige park is rond 1985 ontworpen en aangelegd, maar is in de loop der jaren in verval geraakt. De structuur van het park was nog wel aanwezig.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Asingapark Ulrum

Het Asingapark is aangelegd op de oude contouren van het terrein van de borg Asinga in Ulrum. Deze borg stond van ongeveer 1400 tot 1809 op deze locatie. Het huidige park is rond 1985 ontworpen en aangelegd, maar is in de loop der jaren in verval geraakt. De structuur van het park was nog wel aanwezig. Om het verhaal van de borg Asinga weer goed te kunnen vertellen zijn in 2017 en 2018 de structuren van de voormalige borg en het park hersteld. Uitgangspunt daarbij was dat het park zijn historische karakter behoudt.

Terpen en Wierdenland

Het herstel van het Asingapark is uitgevoerd binnen het project 'Terpen- en Wierdenland, een verhaal in ontwikkeling'. Archeologen en landschapshistorici hebben van drie wierden in Groningen de geschiedenis onderzocht. Samen met de bewoners zijn maatregelen uitgewerkt waarmee de karakteristieken van de wierden versterkt worden en de verhalen uit de geschiedenis zichtbaar gemaakt worden. Ulrum is een van de dorpen die aan dit project heeft deelgenomen. In het Asingapark wordt de geschiedenis van de borg en de familie Asinga zichtbaar gemaakt.

Borgterrein

De centrale plek in het park is het terrein waar de borg heeft gestaan. Voor deze plek is een nieuw ontwerp gemaakt door een kunstenaar uit het dorp. Op de plek waar ooit de muren van de borg stonden, is een schanskorf van een meter hoog geplaatst die de contouren van het gebouw aangeven. Het borgterrein is in vier gelijke delen verdeeld met in het midden een breed pad. Hierdoor blijft de zichtlijn van de borg naar de kerk intact. Elementen van de keuken en de ‘mooie kamer’ van de oude borg zijn weer zichtbaar gemaakt in de vorm van (corten)stalen kunstwerken die een keukenhaard (barbecue), de poort naar de ‘mooie kamer’ en een spiegel verbeelden. Daarnaast zijn tafels, banken en een prieel geplaatst, die zijn gemaakt van het hout van de oude pergola.

Zichtlijn

Het Asingapark had altijd een nogal besloten karakter. Om het park wat opener te maken en de historische zichtlijn naar de kerktoren te herstellen zijn planten en struiken verwijderd. De beplanting die de structuren van het borgterrein en het park aangeeft, is blijven staan. Voor de verwijderde planten is kruidenrijk gras in de plaats gekomen. De oude beuken en beukenhaag zijn vervangen door een boomgaard. Deze verwijst ook naar de tuinen rondom de voormalige borg. Bezoekers van het Asingapark beleven nu opnieuw de sfeer uit de tijd van de borg.

Kernkwaliteiten

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkwaliteiten van Wierdenland & Waddenkust. Die kernkwaliteiten zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • De schaal en het karakter van de historisch gegroeide dorpsstructuur van de wierdendorpen
    • Bolvormige kruinige percelen en (opgehoogde wierden) en mieden
    • De zichtbaarheid van de hoogteverschillen in en rondom de wierden. De wierden vallen in reeksen samen met de voormalige kustlijn, en langs natuurlijke waterlopen (maren) waarbij de wierden als eilandjes in open agrarisch gebied liggen
    • Cultuurhistorische en hoge archeologische waarde van de wierden, dobben, dijken, Middeleeuwse kerken, eendenkooien, typische bebouwingsstructuren en ecologische relicten van Middeleeuwse landbouwgewassen
  • Monumentale boerderijen, steenhuizen, borgen en kerken, borg-, kerk- en kloosterterreinen als onderdeel van hun landschappelijke context
  • Veel materiaal van verdwenen borgen en kloosters herkenbaar in andere bebouwen hergebruikt