Logo Stichting Libau

Libau

Bezoekerscentrum buitenplaats Reitdiep
Bezoekerscentrum buitenplaats Reitdiep
  • Wat houdt het project in?

    Restauratie van een monumentale boerderij. In de 16e eeuw lag het op een middeleeuwse omgrachte wierde. Tijdens de verbouwing is de oorspronkelijke openheid gehandhaafd gebleven en het contrast tussen oud en nieuw versterkt.

  • Waarom?

    De boerderij was toe aan renovatie

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgesloten

  • Wat is er nodig?

    De oorspronkelijke openheid van de boerenschuur moest gehandhaafd blijven. De beleving van een boerderij aan de rivier vormde een belangrijk uitgangspunt.

In een monumentale boerderij aan de Wolddijk 103 pal ten noorden van de Stad Groningen ligt het bezoekerscentrum Reitdiep. Dit bezoekerscentrum is de poort naar één van de oudste cultuurlandschappen in Europa, het Reitdiep gebied. Langs de loop van de oude Hunze, in het gebied dat ook wel bekend staat als de Koningslaagte, wonen al sinds het begin van onze jaartelling mensen.

De monumentale boerderij is een historische boerenplaats die in de 16e eeuw op een middeleeuwse omgrachte wierde lag en tot de kloostergoederen van Selwerd behoorde. Bij de reductie van Groningen in 1594 vielen de gronden toe aan de provincie Groningen. De provincie Groningen verpachte de boerderij lange tijd, in ieder geval vanaf 1605. In 1853 werden de boerderij en de gronden particulier verkocht. De landerijen werden in 1989 met de bijbehorende boerderij , ten behoeve van de realisatie van de ecologische hoofdstructuur, overgedragen aan het Groninger Landschap, die er in 2010 een bezoekerscentrum in realiseerde. De historische verkaveling bleef in al die eeuwen intact en is nog duidelijk herkenbaar op moderne luchtfoto’s.

Een belangrijk uitgangspunt bij de restauratie door Skets architecten was dat de oorspronkelijke openheid van de boerenschuur gehandhaafd moest blijven. De gerealiseerde kantoren en expositieruimtes zijn vooral aan de zijkanten gepositioneerd zodat de imposante grote schuur alle ruimte biedt aan allerhande publieksactiviteiten. De nieuwe stalen balken die voor de versterking van de constructie noodzakelijk waren zijn om het contrast tussen nieuw en oud te benadrukken opzettelijk in het zicht gelaten. Het ontwerp van het erf is van Grontmij. De beleving van een boerderij aan de rivier vormde een belangrijk uitgangspunt en komt tot uitdrukking in het speelgoedbootje en de vlonder in de sloot.

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.