Sander Ploeg, Marum

Sander Ploeg

Biomassa centrale Marum
Biomassa centrale Marum
 • Wat houdt het project in?

  Biomassacentrale in Marum

 • Waarom?

  Het houtsingellandschap staat al jaren onder druk,o.a. wegens het afbouwen van landschapssubsidies. Goed voor lokale werkgelegenheid.

 • In welke fase bevindt het project zich?

  Afgerond

 • Wat is er nodig?

  De centrale ligging van de centrale vraagt om goed doordachte plaatsing en inpassing in het dorp.

Het houtsingellandschap van het Zuidwester kwartier staat al jaren onder druk, onder andere wegens het afbouwen van landschapssubsidies. De biomassacentrale in Marum is een middel om het houtsingellandschap van het Westerkwartier in stand te houden. Deze biomassacentrale valt daarnaast ook op door zijn fraaie vormgeving en verdient daarom een plek in de kwaliteitsgids.
In onder ander Duitsland en Denemarken wordt middels biomassacentrales een economische waarde aan vrijkomend hout uit het landschap toegekend, wat dan weer terugvloeit naar het landschapsonderhoud en goed is voor de lokale werkgelegenheid. Dit is dan ook de belangrijkste reden om een biomassacentrale te realiseren.

Deze insteek paste ook precies in de visie op het houtsingellandschap Westerkwartier welke eerder door de besturen was bekrachtigd. Op het moment van schrijven wordt jaarlijks ongeveer 600ton aan houtsnippers gebruikt voor de verwarming. Dit hout is afkomstig van de gemeenten Marum, Leek en Grootegast, Groninger landschap, Staatsbosbeheer en enkele andere lokale partijen.

De plaatsing en het ontwerp

De keuze om de biomassacentrale midden in het dorp te plaatsen is een bewuste keuze geweest. Hierbij hebben meerdere factoren een rol gespeeld. Natuurlijk is er het feit dat de centrale ligging tot gevolg heeft dat de afnemers van de warmte dicht bij de bron zitten. Hierdoor hoeft de warmte over een minder grote afstand te worden getransporteerd, wat op zijn beurt minder warmteverlies tot gevolg heeft. Deze centrale ligging vraagt echter wel om een goed doordachte plaatsing en inpassing in het dorp om zo de beleving van het dorp niet aan te tasten.

Om deze reden is er gekozen voor een ondergrondse centrale, en is er een lokale architect in de arm genomen. De toegang tot de ondergrondse centrale wordt verschaft door een klein gebouw dat een bijzondere en toegankelijke uitstraling heeft dankzij een typerende glazen pui waarin verschillende gekleurde banen zijn aangebracht die symboliseren waar het gebouw voor staat. Dit zijn de kleuren geel, bruin/oranje en rood. Waarbij rood staat voor het vuur van de centrale, geel voor de warmte die wordt afgegeven en bruin/ oranje voor de aarde die waar de houtsnippers die de centrale voedt vandaan komen. Deze laatste kleur linkt ook direct naar het belang van het direct omliggende landschap.

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.