Gemeente Eemsmond

Schuur bij Boerderij te Usquert
Schuur bij Boerderij te Usquert
 • Wat houdt het project in?

  Ontwerp en bouw van een boerenschuur De boerderij van Pieter Klaas Westerhuis staat aan het lint van de Wadwerderweg en is onderdeel van een ritme van grootschalige boerenerven aan de noordzijde van Usquert. Net als de meeste boerderijen aan de Wadwerderweg heeft het erf een karakteristieke omsingeling met bomen. Vanwege de ruime afstanden tussen de boerenerven is het achterliggende polderlandschap met zijn oorspronkelijke opstrekkende verkavelingsrichting direct vanaf de weg zichtbaar. De serie boerderijen heeft met deze kwaliteiten grote cultuurhistorische en architectonische waarde en valt vanwege de hoge mate van gaafheid en zeldzaamheid (inclusief de arbeiderswoningen en villa’s in de omgeving) binnen het beschermde dorpsgezicht van Usquert.

 • Waarom?

  De twee eeuwen oude schuur moest worden gesloopt

 • In welke fase bevindt het project zich?

  Afgerond

 • Wat is er nodig?

  De schuur staat op een zichtlocatie en vraag om een goede inpassing in de omgeving.

De boerderij van Pieter Klaas Westerhuis staat aan het lint van de Wadwerderweg en is onderdeel van een ritme van grootschalige boerenerven aan de noordzijde van Usquert. Net als de meeste boerderijen aan de Wadwerderweg heeft het erf een karakteristieke omsingeling met bomen. Vanwege de ruime afstanden tussen de boerenerven is het achterliggende polderlandschap met zijn oorspronkelijke opstrekkende verkavelingsrichting direct vanaf de weg zichtbaar. De serie boerderijen heeft met deze kwaliteiten grote cultuurhistorische en architectonische waarde en valt vanwege de hoge mate van gaafheid en zeldzaamheid (inclusief de arbeiderswoningen en villa’s in de omgeving) binnen het beschermde dorpsgezicht van Usquert.

Om goed te anticiperen op de ruimtelijke waarden van de omgeving is bij de bouw van de nieuwe schuur nauw samengewerkt met architect Harry Ehrendhard. De twee eeuwen oude schuur werd gesloopt en vervangen door een moderne dubbelkapper met een duidelijke knipoog naar de oude stijl. Door de steilere dakhelling en de combinatie van ijzer, glas, hout en beton heeft de schuur een eigen karakter dat niet misstaat tussen de oude tweekappers in de regio. Het feit dat de schuur op een zichtlocatie staat, maakt dat de investering verder gaat dan een gebouw alleen: de goede inpassing ervan vergroot ook het draagvlak voor de landbouw in de omgeving.

Wadwerderweg 72
9988 SZ Usquert

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.