Sla menu over Meer over toegankelijkheid

Bosjes bij boerenerven bij Ulrum

Zorgvuldig onderhoud door Groninger Landschap

logogronlandschap

Bosjes bij boerenerven bij Ulrum
Bosjes bij boerenerven bij Ulrum
  • Wat houdt het project in?

    Het Groninger Landschap houdt drie bosjes in stand met zorgvuldig onderhoud

  • Waarom?

    Vanwege hun cultuurhistorische- en natuurlijke waarden

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Bosjes van boerenerven bij Ulrum

Ten noorden van Ulrum heeft Het Groninger Landschap drie bosjes in eigendom. Twee daarvan behoorden bij verloren gegane boerderijen en het derde werd aangeplant in het kader van de ruilverkaveling. Het Groninger Landschap houdt de bosjes in stand vanwege hun cultuurhistorische- en natuurlijke waarden. De bomen hadden een wezenlijke functie als natuurlijke windkering en leverancier van brand- en timmerhout. Nu vinden de houtsnip, buizerd en ree er beschutting.

Onderhoud

Bossen als deze vragen zorgvuldig onderhoud zoals het preventief verwijderen van iepen in verband met ziekte en het vellen van bomen in en aan de rand van de bosjes. Dit laatste gebeurt om meer ondergroei te krijgen. Aan de rand van de gebieden stimuleert het Groninger Landschap de ontwikkeling van een meer structuurrijke bosrand. Dit trekt struweelvogels en insecten aan. En dat werkt, want winterkoninkje, de tjiftjaf en de bosrietzanger zijn opvallende bewoners van het 1,3 hectare grote gebied.

De drie boerenerven liggen ten noorden van de N361 boven Ulrum. De Hucht en de Klei liggen aan de Van den Brielweg, het derde bosje aan de rechterkant van de Breeweelsterweg, vlak na de afslag van de N361.

Kernkwaliteiten Wierdenland & Waddenkust

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkwaliteiten van het Wierdenland & Waddenkust. Die kernkwaliteiten zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • Grootschalige, open polders, parallelle (slaper) dijken en -wegen met grote boerderijen aan de voet van de dijken, dijkdorpen langs de dijken en een opstrekkende polderverkaveling
  • Ritmiek van boerderijreeksen met erven in het groen en tussenliggende open ruimtes
  • Streekeigen bebouwing, kop-hals-romp en Oldambster boerderijen en statige villaboerderijen