De Zwarte Hond

Groningen
Groningen
  • Wat houdt het project in?

    In hartje Groningen zijn 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje gebouwd, het Agaathhof. Het Agaathhof is geïnspireerd op de in Groningen bekende hofjes, ook wel gasthuizen genoemd.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Het Agaathhof staat op een plek met veel geschiedenis. Tijdens de Spaanse overheersing lag er een Kaatsbaan en in de eeuwen daarna achtereenvolgens een Christelijk Tehuis voor jongeren, een clubhuis en in de jaren ’60 een congrescentrum. Nadat er een aantal andere nieuwbouwplannen waren afgeketst ontstond het idee om het ontwerp voor het nieuwe hof te laten inspireren op Middeleeuwse hofjes, liefdadigheidsinstellingen voor armen en zieken. De besloten hofjes hadden een tuin en binnenplaats met eigen sfeer, een oase van rust in de drukke binnenstad.

Geïntegreerd in bestaande bouw

Bij de Agaathhof liggen de woningen en het hof anderhalve meter boven straatniveau. Hierdoor is ruimte ontstaan voor een parkeergarage, een fietsenstalling en bergingen. De woningen zijn verdeeld in drie verschillende bouwblokken die samen een intiem hof vormen rondom een daktuin. Vanaf de Lutkenieuwstraat is de gevel van twee van de woningen te zien, beide met een extra verdieping met kap. Karakteristieke rode baksteen in de gevels met verschillend metselwerk en vlakken die hier en daar wat dieper liggen, in combinatie met grote raampartijen zorgen voor integratie in de bestaande bouw.

De Zwarte Hond

Gerelateerde downloads

Bestandnaam Grootte
Agaathof Groningen 13.8 MB
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.