Stichting Landschapsbeheer Groningen

Harssensbosch
Harssensbosch
  • Wat houdt het project in?

    Op het terrein Harssensbosch komen landschap, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit op een unieke manier samen. De plek van de 16e eeuwse borgstee is beter zichtbaar gemaakt. In 2005 is de borggracht in oude luister hersteld. Ook zijn de oude landschappelijke patronen beter zichtbaar en daarmee de natuurwaarden versterkt. Harssensbosch is tevens ontsloten met een fiets- en wandelpad.

  • Waarom?

    De archeologische en cultuurhistorische waarden voor de toekomst behouden. Cultuurtoerisme en de recreatie stimuleren.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

De in 2008 herbouwde keuterboerderij staat op de plaats van het schathuis van de borg Harssens. De borg zelf is in de 16e eeuw op de veel oudere dorpswierde van Harssens gebouwd. Het dorp en de borg verdwenen maar het boerderijtje bleef. Ten noorden van de kaarsrechte oprijlaan van de borg liggen verhogingen met grachten er omheen. In dit terrein liggen twee opeenvolgende middeleeuwse steenhuizen. De oude toegangsweg naar het wierdedorp Harssens loopt met een knikje om het tweede steenhuis heen. De bakstenen waarmee de borg is gebouwd, zijn ter plaatse gebakken in steenovens. Deze zijn nog herkenbaar als bultjes op de oever van de Hunze, iets ten noorden van het grote borgterrein.

Als onderdeel van het project Verborgen Terreinen van Stichting Landschapsbeheer Groningen is de plek van de 16e eeuwse borgstee beter zichtbaar gemaakt. In 2005 is de borggracht in oude luister hersteld. Door onder meer peilverhogingen zijn de oude landschappelijke patronen beter zichtbaar. Tegelijkertijd zijn daarmee de natuurwaarden versterkt, en is de omgeving van Harssensbosch aantrekkelijker voor bijvoorbeeld weidevogels. Het project is er niet alleen in geslaagd de archeologische en cultuurhistorische waarden voor de toekomst te behouden maar ook het cultuurtoerisme en de recreatie op deze bijzondere plek te stimuleren. In de herbouwde keuterboerderij bevindt zich een informatieruimte en wordt erfgoedlogies verzorgd. Harssensbosch is tevens ontsloten met een fiets- en wandelpad waardoor de natuur en de duidelijk zichtbare sporen van het verleden optimaal beleefd kunnen worden.

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.