Stichting Groninger Landschap

Middelstum
Middelstum
  • Wat houdt het project in?

    Restauratie van voormalig koren- en pelmolen De Hoop

  • Waarom?

    De molen is gered van sloop en keerde in erbarmelijke staat

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

De Hoop gebouwd in 1855, is een voormalige koren- en pelmolen aan de westkant van het Boterdiep en was tot 1954 in bedrijf. Het is een achtkante stellingmolen, met bruin geverfde bovenbouw op stenen onderbouw. De Hoop ligt in de driehoek tussen Middelstum, Toornwerd en Borg Ewsum.

Tegenwoordig is De Hoop een maalvaardige korenmolen, vroeger was het ook een pelmolen. De molen is ternauwernood van de sloop gered. De Groningse ondernemer Offringa kocht om concurrentie te verminderen pelmolens op om ze vervolgens te slopen. Hij werd in ook eigenaar van De Hoop. Het binnenwerk was al verdwenen, maar net op tijd kon de sloop worden gestaakt.

Lange tijd verkeerde de molen in erbarmelijke staat. De molen werd gekocht door de gemeente Middelstum en in 1976 werd de buitenkant, het staande werk, gerestaureerd. Nadat de molen was overgedragen aan Molenstichting Fivelingo werd in 2012 ook het gaande werk aangepakt en was weer sprake van een maalvaardige korenmolen. De pelstenen, die de aanleiding waren voor de sloop, bevinden zich nog steeds in de molen. Op 1 januari 2016 werd de molen overgedragen aan Het Groninger Landschap

Groninger Landschap
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.