Stichting Groninger Landschap

Vierhuizen
Vierhuizen
  • Wat houdt het project in?

    Molen De Onderneming gered van sloop en gerestaureerd

  • Waarom?

    De molen was erg vervallen en in 1956 werd een sloopvergunning aangevraagd

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Over de eerste honderd jaar van molen De Onderneming is weinig bekend. Volgens een sluitsteen in de molen is hij in 1858 gebouwd in opdracht van het echtpaar Jacob Jans Loots en Geertruid Bolt, bakkers in Vierhuizen. Een halve eeuw geleden zag het er slecht uit voor de blikvanger van Vierhuizen. De molen was erg vervallen en in 1952 werd dan ook een sloopvergunning aangevraagd.

Stellingmolen De Onderneming

De Onderneming is een achtkante stellingmolen. De stelling is de houten omloop bovenop een (meestal) stenen onderbouw. Stellingmolens zijn daardoor tot wel 12 meter hoger dan grondzeilers. Grondzeilers zijn molens waarvan de wieken bijna de grond raken. Stellingmolens staan meestal in de bebouwde kom. Daar is immers meer hoogte nodig om genoeg wind te vangen. Grondzeilers staan in het open veld.

Het dorp Vierhuizen en zijn molen

Een halve eeuw geleden stond De Onderneming op de nominatie om gesloopt te worden. Aannemer L.M. Knol voorkwam de sloop door de molen in 1956 over te nemen. Hij verrichte persoonlijk enkele restauraties en richtte een stichting op om het voortbestaan van de molen ook op lange termijn te waarborgen.
Nadat de molen was opgeknapt, werd hij in gebruik genomen als lesmolen. Van 1971 tot 2001 heeft molenmeester Bernard Dijk hier meer dan 70 vrijwilligers het molenaarsvak geleerd. De molen is sinds het overlijden van de heer Dijk geen lesmolen meer, maar De Onderneming draait nog altijd.

Molen De Onderneming is sinds 2007 eigendom van Het Groninger Landschap.

Groninger Landschap
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.