Sla menu over Meer over toegankelijkheid

Nieuwbouw Ligboxenstal maatschap Bos Spoelman

Ontwerp en bouw ligboxenstal in Mensingeweer

libau

Libau

Ligboxenstal te Mensingeweer
Ligboxenstal te Mensingeweer
  • Wat houdt het project in?

    Ontwerp en bouw ligboxenstal dat een geheel moet vormen met de al bestaande gebouwen daterend uit 1924

  • Waarom?

    Omdat er bedrijfsuitbreiding nodig is

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

Even ten noorden van Mensingeweer bevindt zich de boerderij ‘Matte Nesse’. Mensingeweer is een wierdedorp in een van de oudste cultuurlandschap van Nederland. De ontstaansgeschiedenis is tot op de dag van vandaag nog aan het landschap afleesbaar in de ligging van dorpen op wierden, kwelderwallen, onregelmatige blokverkaveling, kronkelende wegen, oude sluizen en waterlopen. Van oudsher is het Marnegebied een groen en open gebied waar landbouw en landschap onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

De boerderij werd gebouwd ter vervanging van het schathuis van de in 1872 gesloopte borg Mattenesse. De in 1923 verbouwde boerderij heeft een onderkelderd dwars voorhuis met neoclassicistische elementen. De huidige eigenaren zijn Kees Bos en Janny Bos-Spoelman, samen de maatschap Bos-Spoelman. In 1994 heeft het bedrijf 60 melkkoeien en bijbehorend jongvee. Door de jaren heen wordt er regelmatig melkquotum aangekocht, en er worden steeds meer koeien gemolken. In 2003 worden plannen gemaakt voor een nieuwe ligboxenstal met als uitdrukkelijke wens dat deze een geheel moet vormen met de al bestaande gebouwen. Als ontwerper/bouwer wordt Notebomer uit Lutjegast gekozen vanwege hun ervaring met en passie voor de bouw in oude stijl. Tal van details worden in de nieuwbouw toegepast om het zo goed mogelijk te laten passen bij de oude bedrijfsgebouwen. De ronde ramen, wolfskappen, gemetselde muren en gevels en uilenborden komen dan ook terug in de in 2005 in gebruik genomen nieuwe stal. Ten opzichte van 1994 heeft het familiebedrijf zich verdubbeld en biedt mogelijkheden voor eventuele opvolgers. In 2014 is de stal als finalist genomineerd voor de tweejaarlijkse door de Boerderijenstichting Groningen uitgeschreven Teenstraprijs voor de mooiste boerderij in een bepaalde categorie.

KERNKARAKTERISTIEKEN WIERDENLAND & WADDENKUST

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkarakteristieken van het Wierdenland & Waddenkust. Die kernkarakteristieken zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • Grootschalige, open polders, parallelle (slaper) dijken en -wegen met grote boerderijen aan de voet van de dijken, dijkdorpen langs de dijken en een opstrekkende polderverkaveling
  • Ritmiek van boerderijreeksen met erven in het groen en tussenliggende open ruimtes
  • Streekeigen bebouwing, kop-hals-romp en Oldambster boerderijen en statige villaboerderijen
  • Monumentale boerderijen, steenhuizen, borgen en kerken, borg-, kerk- en kloosterterreinen als onderdeel van hun landschappelijke context