Gemeente Oldambt

Nieuwe boerenschuur te Beerta
Nieuwe boerenschuur te Beerta
 • Wat houdt het project in?

  Ontwerp en bouw boerenschuur en verbouw Oldambster boerderij

 • Waarom?

  Door verbouwingen in de jaren 60 en 80 van de vorige eeuw waren veel details verloren gegaan en was de samenhang op het erf verdwenen.

 • In welke fase bevindt het project zich?

  Afgerond

 • Wat is er nodig?

  Samenhang en inpassing in het landschap

Het erf van Bert en Petra de Boer ligt in één van de kenmerkende lintdorpen van het Oldambt met veel voorname boerderijen en doorzichten richting het open polderland. Op het erf van familie De Boer staat een traditionele boerderij. Bij dit type Oldambster boerderij is het voorhuis traditioneel het rijkst aan details, naarmate je meer naar achteren gaat versobert de stijl.

Nadat de boerderij in 2001 door familie De Boer was aangekocht, ging in eerste instantie de aandacht uit naar een efficiënte bedrijfsvoering. Vervolgens werden plannen gemaakt om de monumentale boerderij op te knappen. Door verbouwingen in de jaren 60 en 80 van de vorige eeuw waren veel details verloren gegaan en was de samenhang op het erf verdwenen. Bij de verbouw is de hiërarchie tussen het voorhuis en de achterliggende schuren teruggebracht. Het woonhuis is gemoderniseerd, waarbij alle oorspronkelijke details zijn teruggebracht inclusief de aanleg van een nieuwe slingertuin. Daarnaast verrees achter de boerderij een nieuwe schuur. De oude stroschuur vormde daarvoor het uitgangspunt. Zo kreeg de schuur een grote luifel en zijn de spanten zichtbaar. De gootlijn van het achterste deel zorgt voor een architectonische verbinding met de bestaande bouw. De schuur is opgebouwd uit standaard agrarisch bouwmateriaal, maar heeft door de kleurstelling wel een bijzondere uitstraling.

Bezoekadres:
Hoofdstraat 28
9686 VJ Beerta

Downloads

Bestandnaam Grootte
Bouwtekening Stroloods Beerta 1.4 MB
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.