ZOFA Architecten

Noordbroek
Noordbroek
  • Wat houdt het project in?

    Beproefde technieken uit de staal- en utiliteitsbouw liggen ten grondslag aan dit volledig aardbevingsbestendige woninghuis, ook zo geconstrueerd dat schade als gevolg van ‘aardgasbevingen’ uitgesloten is. Toegepaste materialen zijn licht en vervormbaar en de onderlinge verbindingen hebben de mogelijkheid om mee te bewegen. Meer traditionele materialen worden waar nodig op een slimme manier toegepast om een vertrouwd en passend beeld mogelijk te maken.

  • Waarom?

    De opdrachtgevers wilden een lang gekoesterde droom vervullen door buiten Stad te gaan wonen.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond headerfoto Duncan Wijting

Het ontwerp bestaat uit twee ten opzichte van elkaar gedraaide gelijke schuur-achtige volumes, waarbij de woning de sfeer van een loft ademt. De twee volumes zijn met elkaar verbonden door een buitenruimte, binnen en buiten lopen in elkaar over. Het bijgebouw is in gebruik als werkplaats, foto-atelier en cursusruimte.

Het hoofdgebouw onderscheidt zich van het werkgebouw door elementen die bewoning zichtbaar maken toe te voegen. Een schoorsteen, vensters in het dak en grote openingen in de kopgevels van zwart hout.

Naast een prachtige woonplek biedt dit huis zekerheid voor de toekomst. Met gebruik van stalen spanten is een eigentijds, volledig aardbevingsbestendig en relatief goedkoop huis ontworpen, veilig en schadevrij. De staalconstructie maakt tevens grote overspanningen mogelijk. De indelingsvrijheid is daardoor groot. Het maakt dit huis veranderbaar als dat nodig is en kan meegroeien met bewoners en haar plek.

De woning is nagenoeg energieneutraal. Door zeer hoogwaardige isolatie en oriëntatie op de zon is het energiegebruik gering.

Zofa
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.