DAAD Architecten

Overschild
Overschild
  • Wat houdt het project in?

    Woning die past bij het streekeigen karakter van het dorp Overschild.

  • Waarom?

    De meeste huizen in Overschild worden gesloopt en opnieuw gebouwd zodat de huizen veilig zijn bij aardbevingen. De ruimtelijke kwaliteit staat daardoor onder druk, want veel woningen worden vervangen door niet streekgebonden architectuur. Daarmee gaat een belangrijke karakteristiek van de Groningse identiteit verloren.

  • Wat is er nodig?

    Voorbeelden kunnen inspireren, ze laten zien hoe architectuur invulling kan geven aan een streekgebonden uitstraling. Zo willen we proberen om meer mensen te inspireren, om ook een goed ontwerp te laten maken, passend bij het karakter van het dorp of het gebied. ·

Typerend voor Overschild en vergelijkbare dorpen is de krimpwoning. Herkenbaar is de smalle voorkant die verder naar achteren in stapjes, de zogenaamde krimpjes, steeds wat breder wordt. Ook de traditionele rode baksteen verwijst naar de bestaande woningen in de buurt.

Elk bouwplan en elke locatie is uniek, daarom kan een bouwplan nooit lukraak gekopieerd worden naar een andere plek. Bebouwing staat nooit op zichzelf, maar altijd in een context. Esdorpen, wierdedorpen, kruisdorpen, wegdorpen, dijkdorpen en ontginningsdorpen hebben elk een eigen karakter. De situering van de woning op de kavel aan de weg in een dorp bepaalt daarmee ook het karakter van het dorp.

Bekijk voor meer inspiratie het document "Dorpen in Groningen" Regionale identiteit is verankerd in de geschiedenis van de streek, het dorp en de bewoners die er kleur en vorm aan geven. De historische dorpsstructuur en bebouwing vormen daarvan de dragers. De eigen geschiedenis en bouwtraditie kunnen de inspiratie vormen voor vernieuwing in de gebouwde omgeving.

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.