De Zwarte Hond

Feerwerd
Feerwerd
  • Wat houdt het project in?

    De wens van de opdrachtgever was een lichte ent transparante werkomgeving, gecombineerd met karakteristieke elementen van een boerderij. Resultaat is een ontwerp met een sterk silhouet, een herinterpretatie van de traditionele donkere boerderij. Een associatieve architectuur die herkenbaar is geworteld in het agrarische landschap, maar uniek is als kantoortypologie.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Afgerond

In het open landschap nabij het dorp Feerwerd staat het nieuwe hoofdkantoor van Koepon. Koepon is een internationaal opererend bedrijf op het gebied van melkveehouderij en veefokkerij. Het bedrijf heeft zijn wortels in Groningen. Tot enkele jaren geleden stond op deze plek de vervallen boerderij Aldringaheert. Het nieuwe gebouw past qua sfeer en uitstraling in het boerenlandschap en vormt een comfortabele werkomgeving voor de werknemers van Koepon.

De dubbele kap van de verdwenen boerderij komt terug in het nieuwe kantoorpand. Ook van binnen is de traditionele constructie van een boerenbedrijf terug te vinden. Houten balken stutten de verdieping en het dubbele dak. Een groot verschil met een boerderij is dat er in het Koepon-kantoor van alle kanten een zee van licht binnenstroomt. Eén van de ingrepen om dit te realiseren is een dakkapel die over de hele lengte van het dak loopt. De gootlijn is net zo laag als bij een traditionele boerderij. Het vele glas rondom en op de noordkap zorgt voor een riant uitzicht op de akkers. Ook in het interieur zijn de meeste binnenwanden van glas waardoor het gebouw behalve licht, ook heel transparant is. Het strak donkere metselwerk, de rieten kappen en de houten constructie die refereert aan ouderwetse gebinten benadrukken de ambachtelijkheid van het pand.
Het gebouw wordt verwarmd met aardwarmte en door de uitgekiende lichtinval is er weinig energie voor verlichting nodig.

De Zwarte Hond

Gerelateerde downloads

Bestandnaam Grootte
Koepon 3.9 MB
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.