Sla menu over Meer over toegankelijkheid

Wierde begraafplaats Wierum

Natuurbegraafplaats

logogronlandschap

Stichting Groninger Landschap

Adorp
Adorp
  • Wat houdt het project in?

    Natuurbegraafplaats naast bestaande begraafplaats op wierde

  • Waarom?

    De wierdebegraafplaats is een gebied met een natuurdoelstelling en wordt als bloemrijk grasland beheerd. Een eeuwenoud landschap behoudt zo zijn natuurlijke en cultuurhistorische waarde.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Dit is een doorlopend project

Wierde begraafplaats Wierum

De wierdebegraafplaats is ruim een hectare groot en bevindt zich op het gedeelte van de wierde dat is opgehoogd met grond van elders. Op bijna alle wierden ligt van oudsher een begraafplaats. Zo ook op de wierde van Wierum. Hier werd in de dertiende eeuw een kerk gebouwd met daarbij een kerkhof. Na de afbraak van de kerk in 1829, bleef de begraafplaats aanwezig. De oudste grafsteen dateert uit 1679.

Direct grenzend aan de bestaande begraafplaats ligt de wierdebegraafplaats met ruimte voor 250 graven. De wierdebegraafplaats is een gebied met een duidelijke natuurdoelstelling en wordt als bloemrijk grasland beheerd. Vogels, vlinders en insecten zullen daarvan profiteren. Na elke begrafenis worden de zoden teruggeplaatst. Ieder graf krijgt een unieke grafmarkering in de vorm van een oude Groninger kloostermop, een zichtbare verbinding met de geschiedenis van Groningen.

Omgeving wierdebegraafplaats

De wierdebegraafplaats ligt op een bijzondere locatie in een eeuwenoud landschap. Het verhaal van dit landschap komt tot uiting in een hoogtekaart van de omgeving, gebaseerd op Actueel Hoogtebestand Nederland. De wierde van Wierum dateert van het begin van de jaartelling. De zee had toen nog vrij toegang tot het noordelijke kustgebied. De bewoners uit die tijd wierpen wierden op om veilig te zijn bij storm en hoog water.

KERNKARAKTERISTIEKEN WIERDENLAND & WADDENKUST

Dit project heeft betrekking op een aantal kernkarakteristieken van het Wierdenland & Waddenkust. Die kernkarakteristieken zijn uiteengezet in de gebiedsbiografie.

  • Zeer uitgestrekt en samenhangend landschap langs de Waddenkust met rijke landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden.
  • Opstrekkende verkaveling dijkenlandschap en onregelmatige verkaveling wierdenlandschap
  • De schaal en het karakter van de historisch gegroeide dorpsstructuur van de wierdendorpen
    • Bolvormige kruinige percelen en (opgehoogde wierden) en mieden
    • De zichtbaarheid van de hoogteverschillen in en rondom de wierden. De wierden vallen in reeksen samen met de voormalige kustlijn, en langs natuurlijke waterlopen (maren) waarbij de wierden als eilandjes in open agrarisch gebied liggen
    • Cultuurhistorische en hoge archeologische waarde van de wierden, dobben, dijken, Middeleeuwse kerken, eendenkooien, typische bebouwingsstructuren en ecologische relicten van Middeleeuwse landbouwgewassen
    • Restanten van Middeleeuwse onregelmatige blokverkaveling
    • Een verbindend systeem van oorspronkelijke en bevaarbare maren, aantakkend op wierdendorpen.
    • Monumentale boerderijen, steenhuizen, borgen en kerken, borg-, kerk- en kloosterterreinen als onderdeel van hun landschappelijke context.