Stichting Groninger Landschap

Adorp
Adorp
  • Wat houdt het project in?

    Natuurbegraafplaats naast bestaande begraafplaats op wierde

  • Waarom?

    De wierdebegraafplaats is een gebied met een natuurdoelstelling en wordt als bloemrijk grasland beheerd. Een eeuwenoud landschap behoudt zo zijn natuurlijke en cultuurhistorische waarde.

  • In welke fase bevindt het project zich?

    Dit is een doorlopend project

De wierdebegraafplaats is ruim een hectare groot en bevindt zich op het gedeelte van de wierde dat is opgehoogd met grond van elders. Op bijna alle wierden ligt van oudsher een begraafplaats. Zo ook op de wierde van Wierum. Hier werd in de dertiende eeuw een kerk gebouwd met daarbij een kerkhof. Na de afbraak van de kerk in 1829, bleef de begraafplaats aanwezig. De oudste grafsteen dateert uit 1679.

Direct grenzend aan de bestaande begraafplaats ligt de wierdebegraafplaats met ruimte voor 250 graven. De wierdebegraafplaats is een gebied met een duidelijke natuurdoelstelling en wordt als bloemrijk grasland beheerd. Vogels, vlinders en insecten zullen daarvan profiteren. Na elke begrafenis worden de zoden teruggeplaatst. Ieder graf krijgt een unieke grafmarkering in de vorm van een oude Groninger kloostermop, een zichtbare verbinding met de geschiedenis van Groningen.

Omgeving wierdebegraafplaats

Groninger Landschap
Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Ontvang gratis de Kwaliteitsgids nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Kwaliteitsgids nieuwsbrief in je mailbox.